2017. dec 05.

Thanatos & Eros I.

írta: EilrahC
Thanatos & Eros I.

Thanatos

A görög mitológiában Thanatos a Halál megtestesítője. Anyja Nyx, (iker)testvére pedig Hypnos, az Álom istene, s az ikrek együtt élnek palotájukban, Thartarosban, azaz az alvilágban.
Thanatos feladata, hogy a Moirak által meghatározott időben megjelenjen a halandónál, vágjon le egy tincset annak hajából, majd ragadja meg a lelkét és adja át Hermesnek, aki majd az alvilágba kíséri a halottat.
A halál istenének kezdetleges ábrázolása szerint Thanatos erőteljes, kardot visel, arca lángol ebből kifolyólag vad és rémületet kelt, megjelenését pedig fájdalom és gyűlölet kíséri. Később, a hellenizmusban, mikor kialakultak az Élüszionnal (Elysiummal vagy Elíziummal) vs. Thartarosszal kapcsolatos túlvilági képzetek, akkor Thanatosz ábrázolása is megváltozott; meztelen ifjúként jelent meg, s ikertestvéréhez hasonlóan ő is szárnyakat kapott, melyeket a vállain viselt (Hypnosnak a fején voltak a szárnyai). Néhány ábrázoláson Thanatos alakja körül pillangók röpködnek – ugyanis a pillangók a lélek képi megszemélyesítői -, kezében pedig koszrút, fáklyát, vagy kardot tart.



Thanatos az, akit az istenek is elkerülnek, továbbá csak ritkán jelenik meg a mítoszokban; az egyik legismertebb a Sisyphos, thesszáliai királlyal kapcsolatos monda.
Zeusz parancsára Thanatosnak magának kellett Sisyphost a holtak birodalmába kísérnie mert az kifecsegte Zeusz egyik szerelmi kalandját, ám a király, aki agyafúrtságáról volt híres, kicselezte a halált azáltal, hogy alázatosan megkérte Thanatoszt, hogy mutassa meg neki - Thanatos a saját csuklóján -, hogy hogyan is kell felrakni a bilincseket. Végül pedig Sisyphos kapott az alkalmon, rákattintotta a bilincset Thanatoszra, majd hordóba zárta, így fogjul ejtve azt.
Ezzel azonban az isteni rend is felborult, ugyanis nem volt, aki beteljesítse a halált. Thanatos végül kiszabadult, Aresnak a háború istenének köszönhetően, Sisyphos pedig elnyerte méltó büntetését, miszerint egy hatalmas követ kell felgörgetnie egy hegy tetejére, ám amikor célhoz érne, a kő mindig visszazuhan. (Sziszifuszi munka)

Eros

Eros a szerelem és a szexualitás istene, de sokan a római mitológiabeli nevén ismerik, Amor vagy Cupido néven.
Az ábrázolását illetően kétféle verziót lehet megemlíteni; van amikor fiatal férfiként jelenik meg (arany)szárnyakkal, máskor pedig kisfiúként, az anyja társaságában. Itt persze megjelenik egy ellentét, ugyanis a szüleit illetően bizonytalanság van a témában, méghozzá azért, mert Eros az egyik legősibb isten, magának Chaosnak, az ősi sötétségnek – tátongó űrnek – a gyermeke, akinek köszönhetően Gaia (a föld) és Uranos (az ég) egyesültek. Ugyanakkor sokan Aphrodite és Ares gyermekének tartják, akinek a testvére Anteros, azaz a viszontszerelem. Egy másik elmélet szerint pedig Erebos és Nyx gyermeke.
Erosnak tulajdonították az emberek megjelenését a földön, s bár a legidősebb isten, mindig fiatalnak ábrázolják, hátán tegezzel, melyben nyilak vannak, s bárki szívét eltalálja, kiolthatatlan szerelmet ébreszt az illetőben, függetlenül attól, hogy az, akit eltalál(t) az isten volt vagy halandó.
Azt is érdemes megjegyezni, hogy magányos volt, s ezért is a testvér Anteros, illetve, hogy a nyilakat magára nem használhatta, ugyanis ha meglőtte volna magát, abba belehalt volna.
A már említett tegezben kétféle nyílvessző kapott helyet... azok, melyek aranyból voltak és galambtollak ékesítették, képesek voltak örök szerelmet gerjeszteni, míg a másik, mely ólomból készült és bagolytollak díszítettek, minden érzelmet kioltott a szívből.
Gyakran illették a keserédes jelzővel, hiszen szép kis fájdalmakat tudott okozni nyilaival, ugyanakkor gyakran élvezte is a szívek megsebzését – legalábbis ezt mondják, illetve azt, hogy Ő maga csak egyszer volt szerelmes.*



Sokszor Aphrodité körül volt megtalálható, segített anyjának(?), hogy isteni viszályait elrendezze.
*Eros szerelme nem volt más, mint Psyche (Pszüké), akinek a szépségére Aphrodite féltékeny lett. Bosszú gyanánt azt kérte Erostól, hogy lője meg nyilával a lányt, hogy az a világ legcsúnyább férfijába legyen szerelmes, ám amikor Eros meglátta Psychét szerelmes lett, s nem teljesítette Aphrodite kérését, viszont éjszaka beosont a lány szobájába, és szerelmet vallott neki. Lévén nem akarta, hogy a kiléte kiderüljön, megtiltotta a lánynak, hogy az fényt csináljon és lássa Erost.
Idővel azonban a Psyche is szerelmes lett Erosba, s mikor az egyik éjszaka mellette elaludt, fényt csinált, hogy lássa a szerelem istenét. Ekkor azonban egy olajcsepp lehullot, amire Eros felébredt, s haragjában lelépett, ezzel büntetve a lányt, aki a későbbiekben a földön kereste Erost, az persze nem tűnt fel, ugyanakkor epekedett a Psyucheért... eközben persze a szerelemisten nem végezte a dolgát, amit Zeusz megelégelt és halhatatlanná tette Psychet, így a páros egymásnak élhetett.

2o17. november 8.

Egy kicsit más folytatás hamarosan...

 

 

Szólj hozzá

internet kultúra szex szexualitás szerelem görög szeretet pszichológia szimbólumok mitológia istenek pszichoanalízis Cupido politeizmus Amor smpixie Thanatos Eros