2018. júl 11.

Kintről be. Ott ahol a BDSM tabunak számít.

írta: VoodooLove
Kintről be. Ott ahol a BDSM tabunak számít.

Egyre több közelebbi-távolabbi ismerősömet szippantja be a pszichiátria. Gondoltam, írok néhány sort a bennlévőknek, mert aki bekerül, az bent csak árnyéka korábbi önmagának. Elég sokáig.

depi.jpg

Lehet, hogy a modern pszichiátria a szadizmust nem tekinti betegségnek, de ha bekerülsz, a BDSM szót halván rögtön megkapod a F2000 kódot. Ezért többen vannak most bent ezzel a kóddal, mint azt gondolná az ember. Sok esetben nem beszélhetünk valódi betegségről, csak van egy pont, ahol el kéne árulnunk önmagunkat, vagy másokat, de ez nagyon nehezen megy. Orwell remekül szemléltette ezt az 1984-ben, elég csak a 101-es szobára gondolnunk.

A pszichoanalizis egyik legfeltártabb esetében, a "Farkas emberben", a saját apjának a faszát látta a kisgyerek, miközben azt a húgának a szájába dugdosta. A reakció erre az anyától annyi volt: "Nem láttál semmit, az csak egy álom volt". Így a gyerek jobbnak látta, ha inkább őrült marad. Ez esetet még magának Freudnak sem sikerült megoldania. Olybá tűnik, hogy minden mentális betegségnek az alapja az, hogy valakit nagyon megbántanak, és fél róla, vagy nem tud róla beszélni. Sokan élnek úgy bántalmazó kapcsolatban, hogy nem is tudnak róla. Bántalmazni nem csak fizikailag, de érzelmileg is lehet. Ha már a nők elleni erőszaknál megemlítjük a házasságon belüli bántalmazást, a férfiaknál se felejtsük ezt el megtenni. Igen sok apuka él bántalmazó kapcsolatban, aki folyton egy megideologizált apaszerepet kénytelen magára venni, ami hosszútávon teljesen kicsavarja a férfi identitását. Ha csak nem épp minden köré épül fel. De van egy sanda gyanúm, hogy nem éppen az ideális párkapcsolatainkról vagyunk híresek.

Egy a Farkas emberhez hasonló történetbe nem biztos, hogy szívesen avatunk be bárkit is, nem hogy egy fehér köpenyes orvost. Egyszerűbb azt mondani: F2000. És ezzel fogják kezelni. De nem kell ilyen magaslatokba gondolkodni, elég egy családi konfliktus, vagy bevenni egy ritalint egy dobozos sörrel, vagy magadra hívod a mentőket, mert azt hiszed, hogy meg akarod ölni magad, vagy mert a tükrök mást mondanak.

Nem véletlenül alakult ki az a szokás, hogy letakarják a tükröket, hogy meg ne lássák a halottat magukban. Ostobaság, vagy bölcsesség? A mai abnormális világban szinte lehetetlen normálisnak lenni, ezt a pszichátria nem így látja. Itt csak akkor maradsz játékba, ha beállsz a sorba. Ugyanakkor kelsz, mint a többi. Egyszerre esztek, isztok, dohányoztok. Megbeszélt időben tisztálkodtok. Míg egy üresfejű zombi rabszolgává nem változtatnak téged. Aztán szabadon engednek a semmibe.

Gyakran felbukkan a "Rossz Anya" szimbóluma. Jól látható, hogy egy bizonyos misztikus szemszögből tekintve a betegekre, egy ősi és ismétlődő metódusról van szó az ember életében. Kétségtelenül inkább az anyákra jellemző, hogy gátolják a gyereket az "identitás" fejlődésében. A pszichiátria nem szól bele az emberi kapcsolatokba, pedig a skizofrenogén anya fogalma fontos szerepet játszik a páciense életében. Noha tudjuk, hogy több mindent kell figyelembe vennünk, de ez már nem a pszichiátria tudománya, hanem az antropológia hatásköre (szerintem). Gyógyszerekkel persze kordában lehet tartani, na de kérdés, hogy valóban szükség van rá? Ha ez nincs lerendezve, egy 40 éves felnőtt férfinak már nehezebben fog menni mint egy fiatalabbnak. De az is lehet, sosem kerül fény a hibára az ő kapcsolatukban és élete végéig bogyókon él. A statisztikák szerint a skizofrének rövidebb élettel rendelkeznek, mert a legtöbbjüket kidobja a családjuk, és sokan az utcán halnak meg "elhülyülve". Nem véletlen, hogy a pszichiáter azzal érvel majd legtöbbször, hogy ezt régebben úgy hívták "korai elhülyülés". De azt már nem teszi hozzá, hogy lobotómiával kezelték azt nem is olyan régen.


Első hallásra talán összeegyezhetetlen a pszichoterápia és a sámánizmus gondolta. Pedig egy magyar pszichológus házaspár sámándob terápiával gyógyít. Érdemes elgondolkodni az összefüggéseken, mert több van ott, mint amit elsőre gondolhat az ember. Egy évszézada még a pszichológust úgy hívták, hogy lélekbúvár. A sámán pedig valóban az a személy, aki kapcsolatban áll különböző lelkekkel, világokkal, szellemekkel. Sámán pedig csak az lehet, aki valamikor egyszer nagyon beteg volt, és kigyógyult belőle. Hát természetes, hogy a kutatók ezt is vizsgálták, de nem a pszichiátria.

http://eletmod.transindex.ro/?cikk=25085

Egy ilyen metódusra akár egy BDSM szeánsz is felépíthető. Füstölők, sámánisztikus zene, vezetett meditáció stb. A pszichoterápiához is csak két ember szükséges, egy páciens és egy terapeuta. Aki levezényli az élményt. Elkísér, majd vissza is hoz belőle. Észre sem vesszük, de úgy lesz belőlünk terapeuta és páciens, hogy mindvégig valami másra figyeltünk. A BDSM-re. Mert ebben a kontextusban a valódi cél láthatatlan marad.

A pszichátria ezzel szemben nem fog reagálni, csak a megkapott első információkra, vagy a bedrogozva készített pszichológiai vizsgálatra hagyatkozik majd. Nem tudom, mennyire hiteles vizsgálat az, amit begyógyszerezve kell elvégezni. Ha nem tetszik a rendszer, vegyél be még egy bogyót, vagy ha nem állsz le, akkor injekciót kapsz, és az ágyhoz kötöznek. Majd elmondhatod a bánatodat a reggeli vizitnél. Annyi biztos, hogy a sámánisztikus hitrendszered ezen nem fog átsegíteni, mert eltér a hatalom normalitásától.

És igen, van olyan hely a bolygón, ahol a BDSM tabunak számít.

Szólj hozzá

fájdalom félelem pszichiátria pszichológia bántalmazás fantázia sámán pszichoanalízis sámánizmus Freud BDSM érzelmi szadizmus