2017. nov 30.

Lélekvesztés, lélekvisszahívás

írta: VoodooLove
Lélekvesztés, lélekvisszahívás

Egy régi, és nagyon jó barátom megjegyezte, hogy női energiákkal táplálkozom. Azt hiszem, ebben van némi igazság. A sámánmisztikus hitrendszer szerint a fizikailag vagy szexuálisan bántalmazott nők szinte minden esetben lélekvesztést szenvednek el.

pj-oneness-shaman-dance-1.jpg

Lélekvesztés:
"Az elválás saját testünktől eredményezheti azt is, hogy távolinak érezzük saját testünket, kapcsolatainkat. A környezetünket, az életet. Kedvező esetben az elveszett lélekdarabok távozásuk után hamar visszatérnek."

Lélekvesztés definíciójára a pszichológiai is megfelelő magyarázattal szolgálhat, és érdekes párhuzamokat vonhatunk a sámánmisztikus hitrendszerrel, ám a sámánizmus a pszichológiának nem ad különösebb hitet. A sámánutazást értelmezhetjük úgy is, mint találkozás a "felsőbbrendű én"nel. Igaz, a sámán nem csak a saját belső énjében képes utazni, hanem másokéban is. De akár halott lelkekkel is kapcsolatba kerülhet.

"Visszatarthatod magad a világ
szenvedéseitől, ez szabadságodban áll,
természetednek is megfelel, de talán
ez a meghátrálás az egyetlen szenvedés,
melytől megkímélhetnéd magad." -Franz Kafka

A szkizoid állapot egyik jellemzője, hogy az én és a test tartósan szétválik egymástól. Ez egyébként hétköznapi embereknél is megfigyelhető. Pl; A koncentrációs táborok foglyai saját maguknak idézhették fel ezt az érzést, hisz se térben se időben nem volt lehetőségük kilépni onnan. "Ez nem történhet meg velem." "Ez csak egy rossz álom." Ilyenkor az egyén védekezőmechanizmusa, a valóságtól való elszakadás. "Nem velem történik".

Erővesztés;
Ez az az állapot, amikor elkóborol valamelyik "erőállatunk". A sámán a révülésében megkeresi azt, és visszahozza a betegének. Jellemző tünetek a bizalom hiánya, és a félelem. Pszichológiai szempontból, a konkrét mentális konfliktus feltárásával, és annak megoldásával írhatjuk le módszert.

A sámán a révülés során a segítő szellemekkel kapcsolódik, és tudatja velük a küldetésének célját. A sámán követi a szellemek utasítását. Minden esetben a szellemek döntenek a beteg sorsáról, ebbe a sámánnak semmilyen beleszólása nincs. A lélekvisszahívás során nem csak az elvesztet lélek darabját hozza vissza, de annak a helyzetnek az energiáját is magával hozza, amiben a lélekrész elszakadt a betegtől. A lélekvisszahívás után a páciensek foglalkoznia kell ezzel a helyzettel, és segítők nélkül talán nem is képes megbirkózni a feladattal. Erre a páciensnek előre fel kell hívni a figyelmét.

winter-solstice-antler-moon-woman.png

Ezzel szemben a pszichiáter altat. A páciensnek azt a gondolatmenetét erősíti ami nem deperszonalizálja mélyebben. Tehát ha erőszak történt, arra erőszakként gondoljunk. Én viszont azt mondtam, hogy ezt döntse el maga az áldozat. Hisz maga az erőszak volt az ami belekényszerítette abba, hogy önállóan és egyedül dolgozzon magán. Itt megint csak párhuzamot vélek felfedezni. A révület során a szellemek szembesítik a beteget a konkrét helyzet energiájával, ezzel segítve őt a gyógyulásában. Ez egy több-ezeréves technika, amit mi a BDSM-ben is alkalmazhatunk.

Szólj hozzá

szex erőszak lélek bántalmazás sámánizmus BDSM