2017. dec 02.

A Troll

írta: VoodooLove
A Troll

"A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget (például internetes fórum, chat, blog, levelezőlista), vagy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki, vagy más módon zavarja, lehetetlenítse el a témába vágó eszmecserét."



Alapvetően kétféle trollt különböztetünk meg: a provokatív troll egy feltűnő, érzelmek felkorbácsolására alkalmas üzenettel (amit azonban komoly állításnak vagy kérdésnek álcáz) próbálja felhívni magára a figyelmet.

A reaktív troll ezzel szemben nem provokál, hanem keres magának egy megfelelő célpontot, és őt támadja szavai, érvei kiforgatásával vagy személyeskedéssel.

Külön, speciális kategória még a thread breaking troll, aki egy fórummotor algoritmusának hibáit kihasználva olyan üzenetet posztol, amely vízszintesen vagy függőlegesen széthúzza az oldalt, nehezítve így annak olvashatóságát. Ez a stratégia alkalmas fórumok megölésére, az ott folyó eszmecsere ellehetetlenítésére

A trollok viselkedését azonban nem csupán az online környezet jellegzetességei indokolják. A legújabb kutatások arra világítanak rá, hogy a trollkodás oka bizonyos személyiségjegyek meglétében keresendő.

Az eddigi egyik legjelentősebb vizsgálat 1200 fő bevonásával készült. A résztvevők személyiségtesztet, valamint online kommentelési viselkedésükkel kapcsolatos kérdőívet töltöttek ki. Az eredményekből kiderül, hogy azok, akik saját bevallásuk szerint is szívesen trollkodnak, másoknál jóval magasabb pontszámot érnek el a „sötét tetrád” személyiségvonásaiban, azaz a szadizmust, nárcizmust, machiavellizmust és pszichopátiát mérő skálákon. Ahogyan az egyik kutató megfogalmazta:

„A trollok tipikus szadisták, akik jól érzik magukat, ha szenvedést okozhatnak másoknak. A szadisták mindig jól akarják érezni magukat – erre pedig az internet a legjobb terep.”

 

Nincs harag! Béke van!

Igen, ez egy összeollózott cikk...
Forrás:
https://pszichoforyou.hu/vedd-ki-a-trollok-tamadasat/

Lábjegyzet;
Nem gondolnám, hogy minden szadista troll is lenne egyben, vagy minden troll szadista. A "sötét tetrád" sem állja meg a helyét. A nemi szadizmust nem ebbe a kategóriába sorolják. Azt viszont el tudom képzelni, hogy a trollok olyan szadisták, akik a valóságban nem tudják kiélni a szadista hajlamaikat, vagy hogyha lehetőségük lenne rá, akkor összeomlanának, amikor szembesülnek a saját szadista énjükkel. Tehát csak képzeletbeli szadisták.

Szólj hozzá

internet szadista troll