2018. máj 25.

A lájkok szava

írta: RisleyAddix
A lájkok szava

Kit, miért, hogy?

A régi görögöknél a férfi és férfi közti szerelem számított az igazi szerelemnek. És mekkora jelenet, amikor Wendy azt mondja a Milliárdok nyomában 3. évadának egyik részében egy srácnak, aki szerelmes belé: "Ez szigorúan plátói", majd hevesen lesmárolja a srácot. Ha magyarul rákeresünk a plátói szerelemre nem fogunk igazán mély elemzéseket találni, ezért akiket érdekel a plátói szerelem kifejezés mélyebb értelme(i) annak kezdésként ezt ajánlom: https://en.wikipedia.org/wiki/Platonic_love.

---

Miért említettem a régi görögöket és Platónt? Meggyőződésem, hogyha az ókorban már létezett volna közösségi média, akkor ott a péniszes képek lettek volna a legnépszerűbbek, (Oh a Greekbook be szép is lett vóna.) hiszen az ókorban nem egy helyen voltak fallikus szobrok és dicső meleg szerelmek: https://en.wikipedia.org/wiki/Phallus#Religion

Bár a 21. századi kulturák közül számos át van itatva szexualitással, vagyis jobban mondva tocsog benne a péniszek mutogatása már kiment a divatból. Persze ez is csak rész igazság. Buthánban valószínűleg nem értenének egyet vele: https://www.huffingtonpost.com/2014/03/03/bhutan-phallus-worship_n_4892286.html?guccounter=1

bhutan phallus

Buthánban a hímvessző, ma is a kultúra egyik legfontosabb eleme. Forrás: huffingtonpost. 

Mi a helyzet a nőkkel? A női nemi szervek és keblek  már kevéssé zavarják a becses nagyérdeműt. Ha valaki egy BDSM közösségi oldalra feltölti a nemiszervét és az egy pénisz, akkor jobb esetben csak sokkal kevesebb lájkot gyűjt be, mint egy punci, rosszabb esetben el kezdenek többen is anyázni, hogy "Minek  kell az ember képébe nyomni egy faszt, főleg ha még kicsi és szőrös is!?" Ezzel ellentétben ha egy hölgy teszi közszemlére a nemi szervét, akkor repkednek a lájkok, mint annak a rendje, és a szerelmes kommentekből sincs hiány. Azonban ez nemcsak a BDSM oldalakra és a genitáliás fotókra igaz. Minden közösségi média felületen azt tapasztalom, hogy egy nő ugyanazért, vagy kicsivel gyengébb tartalomért is lényegesen több figyelmet kap, mint egy férfi. Aki pedig hiányolná a travikat, transzokat stb. azok kedvéért elmondom, hogy úgy tapasztalom, hogy számos helyen már az is elfogadotabb ha valaki travi, transz, queer, mintha egyszerűen férfi lenne. Sőt mi több, korunk -szerintem- álságos egyenjogúság kultuszában a biológiailag férfinak született fúriemberk kapják már számos helyen a legkisebb tiszteletet.

---

Sokszor megírtam már, hogy szeretném ha Nőuralom lenne. Ugyanakkor ez az álságos, átlátszó és álnok rendszer, amiben azt mondjuk, hogy mindenki egyenjogú és közben sokan a férfiak teljes elsorvasztására törekszenek ez nem az a Nőuralom, amit támogatni tudnék. Visszatérve ismét a Milliárdok Nyomában című sorozatra, az amit ott Wendy megtestesít, az a fajta matriarchális uralom áll hozzám közel. Persze mondhatná valaki azt, hogy valóban egyenjogúság van és a nők azért kapnak több figyelmet a hús-vér és a virtuális térben egyaránt, mert megérdemlik. Nem állítom, hogy a Nők nem érdemelnek tengermély és türkiz kék tiszteletet, de úgy érzem, hogy a nekik járó figyelem jelentős része a rendszerünk következménye. Ha valóban egyenjogúság van, akkor miért mindig csak a faszos képekkel van a gond? Értem és tudom, hogy sok olyan helyzet van, amikor nők a hátrányos megkülönböztetés áldozatai, de ez folyik a csapból is, illetve úgy érzem, hogy a mérleg már a felénk férfiak felé billen el itt Európa közepén is. 

Sokan pedig -ha vérig sértődnek- akkor is keverik a BDSM-et, mások -nyilvános- megszégyenítésével, vagy pedig szándékosan mossák össze a két dolgot. Mert ugyan a BDSM-be belefér a nyilvános megalázás, de amikor ez nem beleegyezéssel történik, akkor szimplán lelki erőszaktevésről beszélhetünk.  Azonban ha ezt egy férfi teszi egy nővel, azt jellemzően elítélik, ha pedig egy nő teszi egy férfival, akkor ujjonganak érte, mind a való életben, mind virtuálisan. Ready player one?

Szólj hozzá

férfi virtuális közösségi média lájk Közösség Milliárdok nyomában