2017. dec 14.

Evidencias evitas

írta: RisleyAddix
Evidencias evitas

Régebben vagy mester-csalónak kellett lenni ahhoz, hogy elhiggyék az emberek a mondanivalónkat, vagy valóban érteni kellett az adott témához. Ma már elég, ha valami jól hangzik, és a legtöbben be is dőlnek egy kis simliskedésnek.

Jelen írás címe a Vanitatum vanitas (Kölcsey költemény) címére rímel, a hozzátársított -mesterséges- jelentés: Evidenciák evidenciája. Miről is van szó? Sokan azt mondják -még BDSM körökön belül is,- hogy nem értik, mi lehet jó egy férfinak abban, ha megalázzák. Érdekes, nők kapcsán még nem figyeltem meg ezt az aggályt felmerülni (ha esetleg akad olyan, aki rendszeresen olvassa az írásaim és még nem vette észre, annak ajánlom, hogy tekintetét Párizs helyett a szó eleji N-ekre és n-ök váltakozására vesse. Úgy tűnik, hogy a nők megalázása annyira elfogadott, hogy számos emberben fel sem merül, hogy miért jó az "neki(k)", ha valaki -beleegyezéssel- felpofozza, leköpi, megrugdossa őket, vagy éppen olyan cifrán szitkozódik, hogy azt még a fal is megbánja.

És ti bölcsek, mit hozátok
Ami volna szép s jeles?
Mámor bírta koponyátok,
Plato s Aristoteles.
Bölcselkedő oktalanság,
Rendbe fűzött tudatlanság,
Kártyavár s légállítvány
Mindenféle tudomány."-
Kölcsey Ferenc: Vanitatum Vanitas (részlet)

Általában a megalázás szón szoktak fennakadni, akikkel beszélgetek a témáról. "Hogy élvezheti valaki azt, ha megalázzák!?"- kérdezik elhűlve. @MadamWNikka, a már sokat emlegetett szerb, szadista és emberjogi aktivista sem értette, hogy "az" miért esik jól számomra.

Kapcsolódó kép

Sokan előszeretettel teszik fel a lábukat székekre, padokra, ahova mások leülnek, de ha egy másik ember szeretne bútor lenni: lábtartó, szék, lámpatartó, fogas, akkor teljesen értetlenül állnak a helyzet előtt..

Elmagyaráztam neki a pozitív-negatív megalázás elméletemet, de most -kicsit- másként közelítem meg a témát: olyan történéseket szoktunk a BDSM-ben megalázásnak hívni, amik a hétköznapi életben ilyennek minősülnének: felpofozás, leköpködés, levizelés, pórázon vezetés... Az elnevezést megtartottuk és a fogalmat áthoztuk a BDSM világába. Ha rengeteg huncutnak (a kinky kifejezésnek tudtommal -ezidáig- nincs magyarosabb megfelelője) egyértelmű, hogy egy nőnek miért jó, ha szexuálisan megalázzák, vagy miért jó egy mazochistának, hogy keményen elverik a fenekét,a  hátát, vagy a talpát, miért olyan nagy szám, ha egy férfi azt szereti, hogy beleegyezésesen megalázza őt egy Nő, vagy egy másik Férfi? Semmi különleges nincsen ebben, maximum akkor, ha a berögzült társadalmi normák szempontjából tekintünk az ilyen vágyakra. Ha azonban egy kicsit is kinyitjuk a szemünket, ugyanúgy nyilvánvalóvá válik, hogy "nincs itt semmi látnivaló", mint ahogy jelen írás címének latinsága is lebuktatható egy röpke guglizással. 

 

Szólj hozzá

megalázás bútor huncut BDSM