2017. dec 15.

BDSM: ki -hogy- érti?

írta: RisleyAddix
BDSM: ki -hogy- érti?

Kinek kötél, kinek lánc.

Mindenkinek más, a jó domináns.

Ma reggel, kedves barátom, MasterElias felhívott, hogy van számomra egy jó blog témája: Balázs ma 8 óra körül műsorukban azt mondta, hogy a heti vetélkedőjükben, már csak négy betű maradt az abc-ből. Ezek hogy, hogy nem pont a b, a d, az m és az s voltak. Akinek ezek közül egy is szerepel a rendszámában és beküld egy selfie-t az nyerhet. A betűk megfelelő sorrendje a BDSM-et adja ki. Balázs annyit fűzött hozzá, hogy, aki érti, az érti.

Hiába kaptam korán a jelzést barátomtól, én inkább este-éjjel vagyok szellemileg aktív, így egy kolléga bőven megelőzött:

https://hu.smpixie.com/bdsm-blogok/erzeki/42826-ingyen-reklam-.

Érvényesült a "lassan járj tovább érsz elve?" Ezt döntse el, nyájas-bájos-kedves-nedves olvasóm.

Mennyiben volt ez valóban reklám ez a BDSM-nek azt nem tudom, főként, hogy manapság már lépten nyomon ebbe ütközünk a Barbie babáktól(https://www.etsy.com/market/barbie_bdsm), az Éjjel nappal Kutyapestig. 

Célom azonban nem az, hogy bíráljam a fent említett írást, azonban elgondolkodtam azon, hogy mennyire értjük mi a BDSM-et, mi akik nyakig benne vagyunk? Az utóbbi napokban -ismét- többször olvashattam arról, hogy milyen az igazi/valós BDSM. Mi a jó élet!? Ezt sosem fogom megérteni, vagyis értem én, hogy mindenki szeret saját magát és vágyait jó fényben feltüntetni, de ezt nem feltétlenül kell úgy tennünk, hogy másokat lealacsonyítsunk. Azáltal, hogy valamire azt mondom, hogy "ez az igazi," annak van egy olyan - ki nem mondott- vonzata, hogy minden más, ami hasonló: az kamu, hamis, igaztalan.

Ma olvastam egy idézet-blogot, aminek címe: "Az igazi D/s.": https://hu.smpixie.com/bdsm-blogok/hny8/42829-az-igazi-d-s. Az idézet-blog egy érdekes műfaj. Nem szükségesek hozzá önálló gondolatok, legalábbis ezeket nem kell megosztani. Ma pedig egyre nagyobb divat mások tollával ékeskedni, értsd: kitenni egy idézetet egy híres embertől, akivel egyet értünk. Az ő tollai által pedig learatni a babérokat. Vannak azonban olyan idézet-blogok is, amik célja -szerintem- az elgondolkodtatás. Az smpixie.com-on, @poraz szokott ilyen blogokat feltenni:

https://hu.smpixie.com/bdsm-blogok/poraz/42815-bevezetes-a-pszichoanalizisbe

E legutóbbi ilyen blogja kapcsán ma Úrnőm jogosan megkérdezte, hogy vajon miért tette ki azt @poraz? Ha csak az idézetet olvassuk valóban furcsának és ellenségesnek tűnhet, hogy a belsős ember ilyet oszt meg. Azonban ha célja az elgondolkodtatás volt,, akkor nálam betalált. Freud sokat írt a BDSM-ről és a fétisekről vagyis ő az SM-ről és a szexuális, mert 1969-ig nem létezett a BDSM kifejezés. A BDSM kultúrtörténetében jártas olvasó számára izgalmas mozzanat lehet ez az idézet, bár hozzáteszem, hogy Freud olvasmányaimból úgy emlékszem, hogy a zsidó mester, pozitív véleményeket is vallott a BDSM-mel kapcsolatban.

Megjegyzendő, hogy az elsőként említett idézet-blog: 14 lájkot kapott, míg @porazé mindössze 4-et. A Victor Hugo idézet kétségtelenül költői, ám a BDSM-hez közvetlenül nincs köze, igaz a cím szerint, ez az igazi D/s. Érdemes megjegyeznünk: ami népszerű és könnyen emészthető, nem feltétlenül képvisel nagyobb értéket.

Amiről itt szó van az egy 8-9.000 éves hagyomány 19. századi lenyomata, nevezetesen a férfi felsőbbrendűségé, mi szerint a férfi az ész, a nő az érzelem, a férfi az ég, a nő a föld, a férfi a Nap, a nő a Hold (hiszen a Hold csak visszaveri a Nap fényét, sajáttal nem rendelkezik). Mindenki azt gondol, amit szeretne, de ez nem BDSM. Ez mindössze a Férfi, nő feletti felsőbbrendűségét hangsúlyozza az élet minden területén. Igen a Total Power Exchange (Teljes Hatalomátadás) BDSM kapcsolatokban ez valóban működik, mindkét fél beleegyezésével. Azonban a Nők -vezették az emberiséget- sokak szerint- a Férfiuralom kezdete előtt. Úgy vélem, hogy ennek eredménye az, hogy a Bibliában már a nő lesz a hibás, és kevésbé kap fontos szerepet. Miért pont a Bibliát emelem ki? A sumérok őseinél feltehetően Nőuralom volt, és Ábrahám: az arabok és zsidók atyja a suméroktól származik. Érthető ha nem akarták, hogy visszatérjen, őseik korából a férfiakat rituálisan korbácsoló Ishtár kultusz (https://en.wikipedia.org/wiki/Dominatrix#History)

*****

A héten láttam a Wonder Woman című filmet. A főszereplő Hölgy, Gal Gadot, izraeli származású. A történet szerint ő Diána, Zeusz lánya. Ez kissé problematikus, mert Zeusz a görög, Diána a római mitológia része, de ezen lépjünk túl; ahogy azon is, hogy a film elején az Amazonok Elzárt Világában, egy szigeten nevelkedő Diána még életében nem hallott a németekről, de az I. Világháborúba csöppenve, már folyékonyan beszéli e germán nyelvet. Ezt a filmet látva az jutott eszembe, hogy ilyen az, az erős, ám békére vágyó, és szeretettel teli Nő, akit szívesen látok mind a BDSM-ben, mind vezető szerepeben. Ám a Wonder Woman nem egy BDSM alkotás, a matriarchátushoz erősen köthető, és ezen keresztül kapcsolható a Női Dominanciához, de BDSM-et belelátni már csak projekció (belevetítés). Én azért belefantáziáltam, főként a két főszereplő viszonyát és a szépséges, hosszú ostort elnézve. Mindazonáltal nem mondom, hogy ez lenne az igazi D/s, sőt ez csak annak D/s, aki ezt látja benne. Ez nem A titkárnő (2002), ahol egyértelmű BDSM szerepeket/életformákat láthatunk.

 

Kapcsolódó kép

Gal Gadot, a Wonder Woman-ben (2017)

A BDSM sokféle, színes és virágzó. Az angol bondage szó, latin eredetű és rabszolgát, korlátozást is jelent. Mi kötözésnek szoktuk fordítani magyarra. Azonban a BDSM-ben ugyanúgy lehet létjogosultsága a bilincs, a lánc, a ragszalag, vagy a kötél általi szabadság korlátozásnak. Egyik sem igazibb, mint a másik. Természetesen mindenki azt részesíti előnyben, amelyik neki tetszik.

Úrnőm szerint- ismét- igaza van az smpixie-n mindig van egy aktuális gumicsont, amin lovagolnak. Az egyik ilyen jelenleg az igazi/valódi BDSM, illetve az igazi/valós domináns. Szerintem? Nincs kizárólagosan igazi/valódi BDSM. Annyiféle igazi BDSM van, ahányan megéljük. Az alapokat tekintve is gyakoriak az eltérések. Lehet egy férfi, vagy egy nő is alárendelt egy ilyen kapcsolatban, nem attől lesz -igazi- a BDSM, hogy milyen az alá és a fölérendelt, vagy a szadista és a mazochista neme. Akinek pedig ennyire igazság -birtoklási- igénye van, az menjen bátran filozófusnak.

 

 

 

 

Szólj hozzá

blog rádió igazi valós pixie BDSM Wonder Woman Ishtár