2018. ápr 06.

BDSM: Terminológia és gyakorlat

írta: RisleyAddix
BDSM: Terminológia és gyakorlat

Egy kedves erdélyi olvasónk -ezt azért emelem ki, mert örülök, hogy országunk határain túlról is olvassák a Nexust,- kérte, hogy írjunk: How to, azaz, hogyan csináld blogokat.

Magyarországon igen népszerű téma a kötözés, ezért adná magát, hogy erről írjak. Azonban annyit értek a kötözéshez, mint egy átlagos óvodás a kvantumfizikához, ám van a BDSM-nek olyan területe, amivel sokat foglalkoztam így, úgy érzem, hogy tudok róla hitelesen írni.

Korábban már leírtam a nézeteimet azzal kapcsolatban, hogy mik az alapvető különbségek bottom, szub és szolga, illetve top, szadista és Úr/Úrnő közt:

https://hu.smpixie.com/bdsm-blogok/risleyaddix/41168-a-top-a-dominans-es-az-urno

https://hu.smpixie.com/bdsm-blogok/risleyaddix/41079-a-szolga-a-szub-es-a-bottom

Lehet ne egyből azon vitázni, hogy miért nem használunk magyar szavakat a latin (Dom/Domina), vagy az angol (top/bottom) netán a francia (szadista) és német (mazochista) eredetű kifejezések helyett.

Törekedtem már a kinky szó magyarosítrására, illetve számos embert bevontam a magyarosítási kísérletbe: sok magyar kifejezés felmerült a perverztől, a bujától, a pajkoson át, a pajzánig. A magam részéről még mindig a huncut/szexuálisan huncut kifejezést tartom a jelenlegi legjobb magyarításnak. 

Azonban úgy vélem, hogy mindannyian, akik a BDSM-fétis világban mozgunk kinkyk vagyunk, akárhogyan is fordítsuk ezt magyarra (szószerint elgörbült, göndörhajú a kifejezés jelentése) a lényegen mit sem változtat.

Számos embert ismerek, aki élből visszautasítja a -BDSM-en belüli- kategorizálást. 

Azonban a kategorizálás egy olyan hasznos iránytű, amik megkönnyíti mind az ismerkedést, mind a játékot, mind a BDSM életmódot! A legnagyobb magyar BDSM közösségi és ismerkedés oldalon az smpixien, jelenleg az alábbi beállítottságok elérhetőek:

- bizonytalan

- fetisiszta

- szubmisszív

- switch

- domináns

Jellemzően, akik bizonytalanra állítják be magukat, tapasztalatom szerint 80%-ban szub/bottom vágyakkal, rendelkeznek, bizonytalanságuk oka, a gyakorlati tapasztalat hiánya. Egy darabig zavart a sok bizonytalan, ám mégis  saját magát szub/bottomként meghatározó regisztráció, ám mára azt hiszem sikerült megértenem egy alapvető miértjét ezeknek a profiloknak, így az elfogadásuk is könnyebb.

Azonban más a helyzet a dominánsokkal és a szadistákkal, illetve a mazochistákkal és a szubokkal. A szolgákról nem is beszélve. A pixie-n nagyon félrevezetően egyenlőségjelet tesznek a szubok és szolgák közé. Ez sajnos a magyar BDSM köznyelvben is így van:

xy, Z Úr, vagy Zs Úrnő szolgája. B. Úr / C Úrnő szolgát keres. Ilyen és ehhez hasonló mondatokat gyakran találkozhatunk apróhirdetésekben.  A BDSM pornóban pedig mindég azt halljuk, hogy szolga/slave/sklave..attól függően, hogy milyen nyelven nézünk -ha nézünk- ilyen tartalmakat. "Természetesen" itt is a Hölgyeknek jár az Úrnő/Hercegnő/Istennő megszólítás, miközben (legalábbis kishazánkban, ahol számos ilyen filmben volt alkalmam szerepelni 20-as éveimben) a legtöbb ilyen filmben szereplő Hölgy a BDSM-ről nem igazán akar hallani miután megkapta a forgatásért járó gázsiját. Nyilván akadnak kivételek is, azonban szerb kapcsolataimon keresztül értesültem róla, hogy náluk is ez a helyzet az ott forgatott, ám világhírű Foot Cleaning Café által gyártott produkciókban szereplő Hölgyekkel. Ők sem kaphatóak túlzottan a BDSM-fétis témákra a forgatásokon túl:

https://www.pornhub.com/view_video.php?viewkey=ph574a290e18749

A kép, amit a BDSM-ről kapunk a pornó videókból pedig hozzájárulhat, ahhoz, hogy hogyan fogjuk fel a BDSM-et, és milyen szavakat használunk vele kapcsolatban.

A kategorizálás fontos. Az ez ellen ágálók természetesen kötekedhetnek. Van olyan kedves szerkesztőtársam, aki bevallottan szadista: @Voodoolove. Egy szadista ha partnert vagy párt keres, ám egy oldalon csak azt tudja megadni, hogy domináns, már félrevezető lesz az adatlapja. Ugyanezt a helyzet állhat fent egy mazochistával is, aki nem szub, és egy szadistát keres, de csak azt tudja beállítani, hogy ő egy szubmisszív rab/rabnő.

Nem állítom, hogy a magyar BDSM társadalom érett lenne arra, hogy a fetlife-hoz hasonlóan több, mint 20 kink orientációt lehessen beállítani: a kiskutyától, a kisgyereken át, a szőrös állatig (furry), valamint az ősvadászig (primal predator) és az ős prédáig (primal prey)

 

Image result for prey animaél

A képen található bármilyen hasonlóság, a közelmúltbeli svédországi eseményekkel, csak a képzeletetek műve.

 Ahhoz, hogy Magyarországon is jobban tudjon működni a BDSM pár/partner keresés és a közösségi élet bizony fejleszteni kell a kinky szókincsünket és ismereteinket, illetve a felhasználóknak is figyelmesebben kel olvasniuk!

Hiába írom ki az adatlapomra, hogy switch vagyok, ha többen azzal jönnek, hogy " de hát azt mondták nekem többen is, hogy te szub vagy. A profilodat meg nem olvastam el figyelmesen. Hát bocs."

Háttal nem kezdünk mondatot, hogy vinne el Téged a Semjén helikoptere a vadászatról egy magyar nyelvi táborba!

Aki pedig még bizonytalan lenne a BDSM-en túl, abban is, hogy elmegy-e április 8-án szavazni, annak szeretettel ajánlom figyelmébe, eme brit remeket: 

 

https://www.facebook.com/vastagbor/videos/1638781586191013/

Szólj hozzá

politika szókincs nemzetközi sokféleség BDSM