2018. máj 24.

Masoch és de Sade milliárdjai

írta: RisleyAddix
Masoch és de Sade milliárdjai

A BDSM nyomában

 "A szadizmust persze nem De Sade úr találta ki. Ismeretes volt már az ókorban is, méghozzá különféle formákban. Így a tesszáliai nők már említett orgiáiban a flagelláció, a korbácsolás nagy szerepet játszott . A 17. és a 18. században Anglia volt a flagelláció klasszikus hazája. Az effajta cselekedeteteket ifjúkori élményekre vezették vissza. Az iskolákban szokásos büntetés volt a megvesszőzés, és némelyik fiú a meztelen ülepére mért ütések folytán élte át első ejakulációját?”-  Erich F. Bender: (1972) Helga (247.p)

 A fenti idézet már önmagában sok olvasó számára hosszú és érdektelen volt. Azonban a szocialista korszakban, amikor íródott –szerintem- még ma is kiemelkedően számító színvonalon ír a parafíliákról. De mi a közös a szocializmus BDSM-ről és fetisizmusról írt legtöbb szocializmus korabeli tudományos bemutatásában (behatóan tanulmányoztam a magyarul megjelent, magyarra fordított irodalmakat az 1950-es évektől a ’80-as évek végéig) és a –mai- olvasók igényeiben? A tömörség és az előítéletek. A mai olvasók zöme két-három sornál nem olvas többet, s lám ugyanennyivel intézte el a tudósok és pszichológusok többsége a mi fajtánkat.  Azonban most nem célom a BDSM történetével többet foglalatoskodni, ám bevett szerzői stratégia, hogy azokat az olvasókat eltántorítsuk, akikről úgy gondoljuk, hogy nem számukra íródott, amit létrehoztunk.

---

Légy pszichológus, bróker, közgazdász, vagy BDSM rajongó -szinte- biztos, hogy tetszeni fog, mi az? A Milliárdok nyomában (Billions) című sorozat. A blog további részében lesz több spoiler is, így kérlek csak akkor olvasd tovább, ha már láttad a sorozat eddig megjelent részeit, vagy nem bánod ha előre rendelkezel róla infókkal és véleménnyel. Ha pedig úgysem fogsz belenézni, teljesen mindegy.

Related image

 

A Milliárdok nyomában központi szereplői Bobby Axelrod, (de Sade márki megtestesítője) Wendy és Chuck Rhoades. (Leopold Sacher von Masoch alteregója) A harmadik évad közepén derül ki, hogy Bobbynak (Damian Lewis ) és Chucknak (Paul Giamatti) régen jó volt a kapcsolatuk. Akkoriban még Chucknak privát praxisa volt. Azonban amikor a sorozat játszódik már hosszú ideje államügyész.

A helyzet meglehetősen pikáns több okból is. Wendy (Maggie Siff) Bobby cégénél terapeuta. Chuck pedig a törvény elszánt kopójaként mindenáron törekszik rá, hogy lebuktassa Axe-t, akit eleinte „csak” bennfentes tőzsdei kereskedéssel vádolnak. Később ez még sokkal cifrább is lesz. Szintén a harmadik évadban merülnek fel állatjogi kérdések egy jelenet erejéig. De térjünk vissza Wendyhez és Chuckhoz. A sorozat nyitójelenetében is egy köztük játszódó BDSM jelenetbe nyerhetünk betekintést. Később azonban felmerülnek erkölcsi problémák is. Chuck Wendy engedélye nélkül megy el egy ázsiai származású dominához, akiről egy félmondatból kiderül, hogy nem csakhogy ismeri Wendyt, de járt hozzá tanulni is a Dominaságot. Később még kétszer felbukkan az ázsiai domina Hölgy, és amikor egy étteremben „véletlenül” leejti az ásványvizesüveg kupakját, úgy, hogy Chuck ott áll mellette…

---

Wendy egyszerűen csodálatos, szinte mindenki szereti, egyszerre áll Axe és a férje pártján, nem árulja el egyiket sem. Látszólag meg tudja oldani az egzisztencialista filozófusok által felvetett dillemát miszerint akárhogy is cselekszünk mindenképp rossz döntést fogunk hozni. Azonban a sorozatban a 2. évad eleje körül bekerül Taylor (Asia Kate Dillion). Taylor gyakornokként kerül Axe bróker cégéhez, ahol azonban különleges képességei miatt iszonyatosan gyors ugrásokkal halad felfelé a ranglétrán. Taylor –meglátásom szerint- egy autista zseni. Ebből zsenisége objektív, azonban a szemkontaktus hiánya, a kiváló matematikiai képességei és a szinte mindenkitől eltérő világszemlélete miatt többször felmerült bennem, hogy Taylor autista lehet.  Azonban Taylor kapcsán egy másik nagyon izgalmas kérdés a társadalmi neme (gender). Bár biológiailag nő, férfiasan öltözködik, haját majdnem teljesen kopaszra nyírja és olyan erélyesen viselkedik a legtöbbször, mint egy férfi. Ráadásul imádja a fantasyt és a sci-fit.  Ez vezet nála is egy romantikus szálhoz.

---

Bár könnyen lehet, hogy csak a friss élmények intenzivitása vakít el, de úgy érzem, hogy ez a sorozat nagyon hitelesen mutatja be mind a BDSM-et megélő emberek dillemáit (nemcsak államügyészek és más magasrangú emberek rejtik véka alá ilyetén szexuális beállítottságukat), mind a jog, az erkölcs  az emberi alkuk, a büszkeség, a pénz és a dicsőség küzdelmeit. Amit pedig kifejezetten fontosnak tartok: a Billions nem ítélkezik, de mégis izgalmas és aktuális témákat vet fel. A meleg bróker problémás élethelyzetéről még nem is írtam, de valamit meg kell hagynom a sorozatnak is.

Image result for peanut butter jelly

Ez pedig nem szponzorált tartalom, így mindenki biztos lehet benne, hogy azt írtam le, amit gondolok. Bár ki tudja, ha valaki ismeri a sorozatot, az könnyen feltételezheti, hogy meg lettem kenve, mint a lekváros kenyér. Apropó a lekváros kenyeret Amerikában divatos földimogyoróvajjal enni.  

2018.05.24.

Solymár

Szólj hozzá